Franse Tarte Tartin:

Benodigd materiaal:

Lage taartvorm (quiche vorm Ø 26cm).

Ingrediënten:

• 180 gram koude boter
• 150 gram bloem b.v. glutafin
• 150 gram witte basterdsuiker + 1 el. Extra voor het deeg
• 4  appels
• 200 ml. crème fraîche

Bereidingswijze:

• Doe 80 gram van de boter en alle bloem in een beslagkom en snijd deze fijn met behulp van twee messen.
• Voeg 1 eetlepel basterdsuiker toe en schenk er 50 ml ijskoud water bij.
• Kneed het geheel met de hand snel tot een soepel deeg ( als het deeg te droog is, kun je nog wat water toevoegen), maak er een bal van, dek af met vershoudfolie en laat minimaal een half uur in de koelkast rusten.
• Verwarm intussen de oven voor op 195º C.
• Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in 4 parten.
• Snijd de rest van de boter in blokjes, doe deze in een steelpan en laat op een laag vuur smelten.
• Strooi zodra de boter is gesmolten, de rest van de basterdsuiker erover. Verhit het geheel op halfhoog vuur zonder te roeren, tot een bruine karamel ontstaat.
• Neem de pan van het vuur, schenk de hete karamel voorzichtig in de quichevorm en leg de appels met de bolle kant naar beneden in de karamel.
• Rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 28 centimeter doorsnede en leg deze over de appels.
• Stop het deeg goed ‘in’ tussen de rand, zodat er geen appel meer zichtbaar is.
• Zet de taart 50 minuten in de oven
• Laat de taart ca. 12 minuten afkoelen.
• Leg een bord omgekeerd op de vorm en keer het geheel om, zodat de taart op het bord komt te liggen.
• Serveer warm en schep op elk stuk een lepel crème fraîche.